Šta je to depresija?

Milica* ima 24 godine, živi sa roditeljima i od 19. godine je u vezi sa dečkom.  Ona je nedavno završila studije na Pravnom fakultetu u Beogradu i nedugo potom je krenula na pripravnički staž u jednoj advokatskoj firmi. U spomenutoj firmi se veoma brzo snašla i shvatila je da je pravo u praksi veoma interesuje. Međutim, poslodavci su to primetili i davali su joj sve više posla i obaveza. Milica je uspevala da izađe na kraj sa izazovima, ali je često ostajala i tri sata duže na svom radnom mestu. Ona i dečko su se mnogo ređe viđali nego pre, a i kada su se viđali, Milica je bila previše umorna. Postepeno su počeli da se udaljavaju i svađaju. Nakon pet godina, oni su raskinuli.

Milici je ovaj raskid veoma teško pao. Neprestano je razmišljala o tome što su imali i da li su doneli dobru odluku kad su raskinuli. Da li bi sve bilo drugačije da nije prihvatila taj posao? Izgubila je apetit i posledično 6 kilograma za samo mesec dana. Imala je problema da utone u san i budila bi se jako rano. Imala je izuzetno slabu koncentraciju. Nije više mogla da se posveti poslu na isti način kao i pre. U jednom trenutku je dobila otkaz što ju je još više dotuklo. U potpunosti je izgubila energiju, samo je želela da ostane u svom krevetu i da ne viđa nikog. Dok je ležala u krevetu, na pamet su joj padale i misli o samoubistvu.

Ova osoba je doživela simptome depresije. Nju karakterišu gubitak zanimanja ili uživanja u aktivnostima, promene u težini i apetitu, promene u obrascima spavanja, uznemirenost ili usporenost, gubitak energije, osećanje bezvrednosti ili krivice, slaba koncentracija i suicidalne misli. Za dijagnostikovanje ovog poremećaja je potrebno da on traje duže od dve nedelje. Ovo je jedan od najčešćih bolesti modernog doba,  Prema nekim istraživanjima, rizik za major depresiju u svetu iznosi: 5-25% za žene i 2-12% za muškarce. Simptomi depresije se efikasno mogu rešiti na psihoterapiji i u kombinaciji sa farmakoterapijom (lekovima).

Kako je to živeti sa depresijom? Dobar prikaz možete videti u narednom videu (opcija srpskog titla)

*Slučaj je izmišljen za potrebe edukacije o ovom poremećaju

1.874

6 Comments

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.