Opsesivna ljubomora kao prepreka u vezi

Ljubomora se javlja sa osobama koje nam znače. Ona nastaje kada osoba opazi da neko treći može da ugrozi odnos (najčešće sa partnerom). Tada se javlja neizvesnost u vidu pitanja – kako će sad moj partner da reaguje povodom te treće osobe? Kada osoba misli da mora biti sigurna da je partner ne vara i da je neće napustiti, kao i da ona ne može podneti tu neizvesnost, javlja se patološka ljubomora.

Patološka ljubomora može značajno da ugrozi odnos zato što tada osoba konstatno traži potvrdu da je voljena, prati aktivnosti i osećanja partnera, traži dokaze da ga partner vara, uskraćuje partnerove akcije i kretanja, postavlja testove koje partner mora da položi kako bi dokazao da je voli, a često se i bespotrebno kažnjava partner zbog toga što postoji sumnja da je vara. Osoba koju obuzme nezdrava ljubomora razmišlja veoma nerealistično. Ona u svemu vidi pretnju po odnos i preuveličava je, često joj prolazi kroz glavu kako je kraj veze izvestan, normalne razgovore partnera sa drugima tumači kao da su romantične ili seksualne prirode, javljaju se scene u glavi kako partner vrši preljubu… Kada partner pohvali nekog trećeg, osoba sa patološkom ljubomorom misli kako je ta treća osoba atraktivnija od nje same.

Dobra zamena za patološku ljubomoru jeste zdrava ljubomora, jer ona doprinosi očuvanju veze. Ukoliko nam je stalo do druge osobe, normalno je da se oseti neka negativna emocija ukoliko procenimo da je naš odnos sa tobom osobom ugrožen od strane trećeg lica. Međutim, ova vrsta ljubomore po intenzitetu je daleko od one patološke, te ne opterećuje u značajnoj meri ni ljubomornu osobu (a ni partnera). Osoba koja doživljava zdravu ljubomoru ima snažnu želju da je partner ne vara, ali pritom dozvoljava da se partner slobodno kreće, ne ograničava mu akcije, ne proverava ga konstantno, ne traži non-stop dokaze ljubavi. Zanimljivo je da se patološka ljubomora održava i povećava svaki put kada se partner proverava, jer se osoba na kratko smiri, a onda ponovo krene da traži dokaze. Kada je osoba zdravo ljubomorna, ona suzdržavanjem od gore pomenutih akcija zapravo jača poverenje između nje i partnera.

4.899

One Comment

  • Nada

    Poucan Tekst.Moj bivsi Partner je bio patoloski ljubomoran.Veza se zavrsila nakon tri god.Svi moji pokusaji da mu dokazem da imam samo njega nisu uspjeli.Trazio je dokaze nevjere u svemu.Od mog oblacenja do frisure ili pisanja poruke kolegici.Ako me je neko pogledao to je znacilo prevara .Dobijao je napade bijesa i sumnje bez ikakvog realnog razloga.Razgovorom nismo mogli prevazici njegovu posesivnost.Smetalo mu je cim mrdnem 10 min od njega.Moje pokusaje okoncanja veze sabotirao je izvinjavanjem i plakanjem da ce se promijeniti.Pokusavao je Al je to bilo jace od njega.Prije mene je bio u braku isto takav.Na kraju sam shvatila da mu samo dr moze pomoci.Nije prihvatao da je to bolest vec me optuzivao da ja to izazivam kod njega.Prekinula sam svaki kontakt .Dva mjeseca me je proganjao.Sve sam ignorisala.Nasao je novu zrtvu i odustao.Nadam se da ce moci sa njom ostvariti normalnu vezu bez patoloske ljubomore….Bilo je tesko sve ostaviti iza sebe jer je uticalo i na moju psihu….

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.