Savetovalište Metanoja prisustvovalo seminaru o partnerskim odnosima, koje je organizovao pridruženi trening centar Instituta Albert Elis

Ovog vikenda nam je REBT centar, pridruženi trening centar Instituta Albert Elis iz Njujorka, omogućio predavanje  eminentnog stručnjaka iz oblasti psihoterapije. Imali smo priliku da slušamo predavanje  Dr. Ann Vernon, koja je profesor emeritus na Univerzitetu  Severna Ajova, gde je bila koordinator  programa vezanog za  School and Mental Health counseling. Objavila je i bila ko-autor brojnih knjiga koje obrađuju temu savetovanja i psihoterapije dece i adolescenata , kao i primenu Racionalno-Emotivne-Bihejvioralne terapije u radu sa pomenutom populacijom. Bavi se dominantno anksiozno-depresivnim poremećajima i poremećajima ishrane. Drži seminare širom Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, ali i u mnogim drugim zemljama.

Tema dvodnevnog seminara je bila Applications of RE&CBT to Couple Relationships. Pored pomenutog rada sa decom i adolescentima, Dr. Ann Vernon je veliki deo svoje karijere posvetila radu sa parovima i ima veliko iskustvo u oblasti partnerskih odnosa.

Dr. Ann Vernon nam je govorila o pretpostavkama i teoriji REBT-a o partnerskim odnosima, odnosno o faktorima koji doprinose disfunkcionalnosti odnosa, ali i faktorima koji ga čine rezilijentnim. Govorila je o raznim mitovima i zabludama  o ljubavi, koji kasnije dovode do problema u partnerskim odnosima.

Drugi deo seminara je bio posebno koristan jer smo  dobili dosta praktičnih saveta, ali i tehnika koje možemo iskoristiti u radu sa parovima. Naučili smo kako da identifikujemo iracionalna uverenja koja se mogu javiti u partnerskom odnosu, o načinima bolje i efikasnije komunikacije, kao i o tome kako prekinuti disfunkcionalne obrasce ponašanja u vezi i zameniti ih novim i zdravijim.

Zahvaljujemo se REBT centru koji nam je omogućio ovaj seminar i Dr. Ann Vernon jer je podelila sa nama svoje bogato iskustvo iz oblasti partnerskih odnosa.

  

        

Application of RE&CBT to Couple Relationships, by Ann Vernon Ph. D.

Za više slika sa seminara kliknite ovde.

1.373

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.