Vršnjačka podrška mladima obolelim od raka

U Srbiji od raka godišnje oboli do 350 dece od 0-18 godina. Stopa preživljavanja u Srbiji je 70-75%, a najveći procenat izlečenja je kod obolelih od leukemije – 95%. Najčešće vrste raka u dečijem dobu su leukemija, limfomi, tumor mozga, ređe koštani i drugi.

Mladi koji su u procesu izlečenja, a i oni koji su se izlečili suočavaju se sa mnogobrojnim izazovima. Naime, specifičnost razvojnih faza u kojima se dete/adolescent nalazi i prateće potrebe sukobljavaju se sa izazovima koje donosi bolest i lečenje.

Dr Zorica Marić navodi da pre svega dolazi do konflikta između potrebe za osamostaljivanjem i osećaja zavisnosti od roditelja koje donosi proces lečenja od kancera. Zatim, između potrebe za pripadanjem vršnjačkoj grupi i identifikovanjem sa njom i borbom sa bolešću koja izaziva osećaj nepripadanja.U ovom periodu dolazi do razvoja seksualnog identiteta i doživljaja privlačnosti, a proces lečenja od kancera se može negativno odraziti na seksualno zdravlje, ali i doživljaj sopstvene privlačnosti. Razvijaju se egzekutivne funkcije, a lečenje može negativno uticati na kognitivno funkcionisanje i školsko ili poslovno postignuće. Na kraju, javlja se potreba za osmišljavanjem budućnosti, a bolest i proces lečenja frustriraju ovu potrebu i onemogućavaju planiranje iste.

Nakon izlečenja, mladi su zbunjeni i traže odgovore na mnoga pitanja, a neretko se suočavaju i sa psihološkim problemima poput anksioznosti i depresije koju mogu pratiti i pokušaji suicida.

S obzirom na pomenute procese kroz koje prolaze mladi suočeni sa ovom bolešću, Udruženje mladih izlečenih od raka „Mladice“, napravilo je online platformu za pružanje vršnjačke podrške i video grupe podrške „Mladice Pričalice“. Podrška koju pružaju je emotivna, informativna, iskustvena i socijalna. Namenjena je pre svega mladima koji se suočavaju sa rakom, ali i svima onima koji su direktno ili indirektno u kontaktu sa ovim problemom.

Grupa mladih ljudi koja će učestvovati u pružanju podrške je prošla trening koji je vodila Dr Zorica Marić, REBT Affiliated Training Center of Albert Elis Institute, koji će im omogućiti da na bolji i adekvatniji način obavljaju ovaj važan zadatak.

Ukoliko se trenutno suočavate sa ovim problemom i potrebna Vam je podrška, klikom na link www.mladice.org/ možete odabrati način na koji ćete je dobiti, putem mejla mladice@mladice.org, What’sApp-a ili Massengera.Zagarantovana je poverljivost razgovora.Podrška je dostupna svakim radnim danom od 17-21h.


1.784

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.